BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Thursday, August 12, 2010

Sabar aje!

Karangan terbaik UPSR 2007


       Pagi itu pagi minggu. Cuaca cukup sejuk sehingga mencapai takat suhu beku.Sebab itu saya tidak mandi pagi sebab air kolah jadi air batu dan air paip tidak mahu keluar sebab beku di dalam batang paip.Pagi itu saya bersarapan dengan keluarga di dalam unggun api kerana tidak tahan sejuk.Selepas itu emak saya mengajak saya menemaninya ke pasar.Tetapi saya tidak mahu.

          Selepas emak menikam perut saya berkali-kali dengan garfu barulah saya bersetuju untuk mengikutnya.Kami berjalan sejauh 120 kilometer kerana pasar itu letaknya 128 kilometer dari rumah.Lagi 8 kilometer nak sampai pasar saya ternampak sebuah lori kontena meluru dengan laju dari arah belakang.

          Dia melanggar emak saya. Emak saya tercampak ke dalam gaung. Dia menjerit "Adoi!" . Lepas itu emak saya naik semula dan mengejar lori tersebut. Saya pun turut dari belakang emak saya kerana takut emak saya melanggar lori itu pula. Pemandu lori itu nampak  kami mengejarnya. Dia pun memecut lebih laju iaitu sama dengan kelajuan cahaya.Kami pula terpaksa mengejar dengan lebih laju iaitu sama dengan dua kali ganda kelajuan cahaya.Emak saya dapat menerajang tayar depan lori itu.Lori itu terbabas dan melanggar pembahagi jalan lalu bertembung dengan sebuah feri, feri itu terbelah dua.

         Penumpang feri itu seramai seratus orang semuanya mati.Pemandu feri itu sangat marah.Dia pun bertukar menjadi uLtraman dan memfire pemandu lori.Pemandu lori menekan butang khas di dalam lori dia.Lori itu bertukar menjadi robot transformer.Mereka bergaduh di udara.Emak saya tidak puas hati.Dia pun terus menyewa sebuah helikopter di Genting Highlands dan terus ke tempat kemalangan.Dia melanggar pemandu feri yang telah bertukar menjadi ultramen itu.Pemandu feri terkejut dan terus bertukar menjadi pemandu feri semula (xtau kenapa x bertukar mnjadi mnusia biasa sahaja) lalu terhempas ke jalan raya.Pemandu feri itu pecah.Pemandu lori sengat takut melihat kejadian itu dia meminta maaf lalu menghulurkan tangannya ingun bersalam.Tetapi emak saya masih marah(iye la da pnat2 g sewa heli). Dia menyendengkan helikoternya dan mengerat tengan pemandu lori itu dengan kipas helikopter.Pemandu itu menjerit "Adoi!" dan jatuh ke bumi.Emak saya menghantar helikopter itu ke Genting Highlands.Bila dia balik ke tempat kejadian, dia terus memukul pemandu lori itu dengan beg tangannya sambil memarahi pemandu lori itu di dalam bahasa Inggeris.

       Pemandu lori itu tidak dapat menjawab sebab emak saya cakap orang putih.Lalu pemandu lori itu mati.Tidak lama kemudian kereta polis pun sampai.Dia membuatlaporan ke ibu pejabat tentang kemalangan ngeri itu.Semua anggota polis di pejabat polis itu terperanjat lalu mati.Orang ramai mengerumuni tempat kejadian kerana ingin mengetahi apa yang terjadi.Polis yang bertugas cuba menyuraikan orang ramai lalu menjerit menggunakan pembesar suara.Orang ramai terperanjat dan semuanya mati.

     Selepas itu emak saya mengajak saya ke pasar untuk mengelakkan lebih ramai yang akan mati.Di pasar  emak saya menceritakan kejadian itu kepada penjual daging.Penjual daging dan peniaga2 berhampiran yang mendengar cerita itu semuanya terkejut dan mati.Saya dan emak saya terus berlari balik kerumah.Kerana terlalu penat sebaik saja sampai di rumah kami pun mati.Itulah kemalangan yang paling ngeri yang pernah saya lihat sebelum saya mati.


                macam ni jer emak itu..heheee ~

p/s: saya pun boleh mati la camni..

3 comments:

mr.curly said...

fuyooo.. smpi tbalik lori tu mak die terajangggg.. hehe

NIA said...

hadoiiiii.haha lawak pun ada bace karangan nih:P

mun said...

hahaha... terbaik punyer karangan looorr... (^___^)