BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Thursday, August 19, 2010

Bubur Lambuk

Assalamualaikum...
sekejap giler da masuk 9 Ramadhan..hari2 duk pening nak pikir masak ape ek.. bulan pose mesti nak makan best2 aje.. kenapa? tu yang bulan pose badan makin naik, aktiviti pulak kurang sebab bajet letih, puasa kan.....kalau g bazar mesti rambang mata tak tahu nak makan yang mana..pusing 1 bazar, last sekali murtabak jugak yang di beli..tapi murtabak kat dungun korang kena try..serius nih.. memang lah terbaik..tak tipoo.. sapa2 yang penah rasa mesti tau bezanya...lalala ^_^

kat umah ni berbuka 3 orang jer.. oh sedihnya..tak berapa nak meriah pun.. seminggu nak raya nanti boleh berbuka ngan En.abah..balik kampung..oh yeah !ramai kembali..




Kordial ni, beli dari Cosway..sedap.. si adik bukak pose terus minum 2 gelas.. over betul..
pastu nasi makan sikit sebab perut dah penuh..nasib keesokan hari dia tak buat gitu..hihi..
perisa oren pun sedap, pernah rasa jugak..macam bagus jer barang cosway nih, bedak miyami pun glamor, mekap artis selalu guna..eh, pencuci tandas die pun bagus, senang gler nak cuci tandas bagi orang yang pemalas macam saya..OMG, dia masuk bab tandas pulak dah.. btw, saya bukan pengedar produk cosway ok, saje nak share..haha!
Semalam Pn,emak buat bubur lambuk..haa..suke betul.. buka pose makan 3 kali, maksudnya tambah 2 kali lah..balik terawikh pun makan lagi..apa punya penangan la bubur lambuk nih...
bubur lambuk sini lain sangat2, masa duk kat KL, puas cari tak jumpa2... bila bagitahu kawan2 semua tension jer..kalau bagitau lain pastu dapat rasa takpe jugak kan...haha..nak buat camna kawan2 ku.. bila bagitau otak-otak kat sini ada ikan sekor kat dalam pun diorang tak caya..betul babe..haih -_-
kalau ada sapa2 nak try buat bubur lambuk stail Ganu/Klate punye boleh la...

bubur lambuk
bahan2


~bawang merah 5 ulas
~bawang putih 3 ulas
~beras  -1 cawan
~santan - 1 1/2 cawan
~ikan selayang 1/2 kilogram
~lada hitam 1 sudu
~kerisik
~daun campur (pucuk miding,daun kesum,daun kaduk,pucuk kemangi, daun kunyit,pucuk ubi,daun kangkung) kalau g pasar cakap nak daun campur, memang automatik makcik bagi semua kot..kalau kat sini macam tu..hehe.
~garam , gula, ajinamoto

cara2/kaedah 
(rasa macam buat report lab pulak..tehee =P)

1.Rebus ikan sehingga masak, asingkan tulang.
2.Kisar isi ikan, bukan tulang ok, kisar juga bawang merah dan bawang putih, yang telah dikopek yer..
3.Lada hitam di tumbuk lumat/halus..
4.Rebus beras tadi sehingga empuk,eh betul ke ayat..hua3...
5.Setelah empuk, masukkan santan, bahan2 yang telah dikisar, dan lada hitam yang telah di tumbuk..
6.Masukkan daun2 pula..
7.Akhir sekali masukkan perisa secukupnya...atas selera masing , atau atas kesihatan masing2..

ok, siap untuk di hidang..boleh makan untuk 6 - 7 orang kot..bergantung pada kelebaran perut si pemakan..
Selamat mencuba yer..apa2 pertanyaan akan di jawab oleh puan ibu...hehehe..












3 comments:

sizuka[Izzati] said...

whoaaaaahhhhh kempunan bubur lambuk!

Onelove...Jambu merah warna said...

cepat2 balik m'sia..hehehe

nasri said...

wahhh...pndai masak ea...hehe!